Ανάλυση φωτογραφιών της πειραματικής έρευνας "Experimental investigation of ceramic technology and plant food cooking in Neolithic northern Greece"

 

    Στις εικόνες a,d,g,i : είναι τα πρωτότυπα μαγειρικά σκεύη Νεολιθικής εποχής τα οποία ανακαλύφθηκαν, περισυλλέχθηκαν και συναρμολογήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα :

a) Τριποδικό σκεύος μαγειρικής

d) Αμφικωνικό σκεύος μαγειρικής

g,i) Πλατό , (σκεύος μαγειρικής)

Στις εικόνες b,e,h,j βλέπετε : Πιστά αντίγραφα των Νεολιθικών μαγειρικών σκευών, κατασκευασμένα με την τότε τεχνική από τον κεραμίστα Σταγκίδη Γιάννη.

Στις εικόνες c,f βλέπετε : Το τριποδικό και το αμφικωνικό σκεύος μαγειρικής, μετά το πέρας των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν. ( μαγείρεμα σε αυτά τα σκεύη, με τον τότε τρόπο μαγειρέματος ).



a) Κοσκίνισμα αργιλοχωμάτων.

b) Μίξη αργιλοχωμάτων με νερό και πρώτη ζύμωση για δημιουργία πηλού.

c) Ζύμωση πηλού

d) Δημιουργία του Τριποδικού τσουκαλιού με κουλούρες.

e) Δημιουργία του Αμφικωνικού σκεύους μαγειρικής με κουλούρες.

f,g) Δημιουργία του Πλατό (πιατέλα μαγειρικής), πάνω σε αυτοσχέδιο καλούπι με πεπλατυσμένες κουλούρες.

h,i) Επεξεργασία επιφάνειας των σκευών με πιστό αντίγραφο Λίθινου Πέλεκυς (τσεκούρι Λίθινης εποχής).

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Γιάννη Σταγκίδη από τον ίδιο, συμφώνα με τα πρωτόκολλα κατασκευής σκευών μαγειρικής της Λίθινης Εποχής (πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί από αρχαιολογικές πηγές και πειράματα που έχουν γίνει). 


a) Τοποθέτηση των τριών πήλινων αντικειμένων σε πειραματικό αυτοσχέδιο καμίνι

b) Το στάδιο της προθέρμανσης, χρησιμοποιώντας ξύλα περιμετρικά στην βάση του αυτοσχέδιου καμινιού.

c) Το στάδιο της Όπτησης (ψήσιμο αντικειμένων), με ολικό σκέπασμα, του αυτοσχέδιου καμινιού, με εύφλεκτο υλικό.

* Σημείωση : το πιο δύσκολο κομμάτι της όπτησης, σε ένα αυτοσχέδιο ή μη ηλεκτρικό καμίνι, είναι η σταθερά αυξανόμενη (βαθμιαία) άνοδος της θερμοκρασίας, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό ύψος. Μία απότομη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αποβεί μοιραία για τα πήλινα αντικείμενα.

d) Αποτέλεσμα της όπτησης

Η πειραματική αυτή διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Γιάννη Σταγκίδη, από τον ίδιο.


a) 1ο πείραμα, μαγείρεμα στο τριποδικό σκεύος μαγειρικής. Το πείραμα έγινε σε εστία μαγειρέματος κατασκευασμένη με πηλό και άχυρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχαιολόγων, από τον κεραμοποιό Γιάννη Σταγκίδη.

b) Το εσωτερικό του τριποδικού σκεύους μαγειρικής μετά το πείραμα.

c) Μετά το πέρας του πειράματος, αποκόλληση του ενός από τα τρία πόδια του τριποδικού σκεύους μαγειρικής.


* Σημείωση : μετά το πέρας του πειράματος στο τριποδικό σκεύος μαγειρικής είχαμε αποκόλληση του ενός ποδιού, επειδή μπήκε κρύο νερό στο εσωτερικό του σκεύους ενώ ήταν ακόμα ζεστό από την εστία φωτιάς. (απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, προσοχή, συμβαίνει στα πυρίμαχα).

d) 2o πείραμα, μαγείρεμα στο αμφικωνικό σκεύος μαγειρικής. Το πείραμα έγινε σε εστία μαγειρέματος κατασκευασμένη με πηλό και άχυρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχαιολόγων, από τον κεραμοποιό Γιάννη Σταγκίδη.

e) Το εσωτερικό του Αμφικωνικού σκεύους μαγειρικής μετά το πέρας του πειράματος.

f) 3o πείραμα, μαγείρεμα στο αμφικωνικό σκεύος μαγειρικής (σούπα με σιτάρι) σε φούρνο κατασκευασμένο από πηλό και άχυρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχαιολόγων, από τον κεραμοποιό Σταγκίδη Γιάννη.

g) 4o & 5ο πείραμα , μαγείρεμα σούπας με χόρτα και μπιζέλια στο τριποδικό όπως και στο αμφικωνικό σκεύος μαγειρικής.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πάντα μπορείτε να βρείτε την συγκεκριμένη έρευνα,

η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό STAR : Science & Technology of Archeological Research , στον παρακάτω σύνδεσμο...

https://www.tandfonline.com/doi/10.1080/20548923.2020.1762370?fbclid=IwAR2jlDCld5SnzGChQDj6oo9cNFtijJ8dJF0Km56Slpu8JFqFxc2_ZfPlFNE


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις