ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΗΛΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ

 


Αρχικά, όπως αναφέραμε και στα προηγούμενα άρθρα, εντοπίζουμε το σημείο συλλογής του αργιλοχώματος. Έπειτα, παίρνουμε ένα μικρό δείγμα ώστε, μέσω των πειραμάτων, να διαπιστώσουμε την καταλληλότητα της χωματερής. Τέλος, συλλέγουμε το αργιλόχωμα και το μεταφέρουμε στον χώρο μας. Αφού, αφήσουμε το αργιλόχωμα ένα χρονικό διάστημα ώστε να διαλυθούν οι σβόλοι, περνάμε στην διαδικασία παραγωγής πηλού.



ΒΗΜΑ 1 : Γεμίζουμε δύο *βαρέλια μέχρι την μέση με νερό.

ΒΗΜΑ 2 : Ρίχνουμε στα βαρέλια το αργιλόχωμα σε ξερή μορφή (στεγνά, χωρίς υγρασία) στις κατάλληλες αναλογίες που θέλουμε. Συνήθως ρίχνουμε 2-3 είδη αργιλοχωμάτων ώστε να πετύχουμε την σωστή ποιότητα του πηλού.

ΒΗΜΑ 3 : Αναδεύουμε και προσθέτουμε νερό ώστε το μίγμα να είναι τόσο ρευστό, όσο να μπορεί να περάσει από 60άρα ή 80άρα σίτα.

ΒΗΜΑ 4 : Αφού τοποθετήσουμε τις σίτες πάνω στις *βαρέλες (500 L), σουρώνουμε το μίγμα, μέχρι να μείνουν στα βαρέλια μόνο τα αδρανή υλικά. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει κατευθείαν μετά από καλή ανάδευση του μίγματος (βήμα 3).

ΒΗΜΑ 5 : Αφήνουμε, το σουρωμένο πλέον μίγμα, να κάτσει στις βαρέλες για 12-24 ώρες(ανάλογα την συμπεριφορά του πηλού). Μετά από 12-24 ώρες, λόγο καθίζησης, ο πηλός κάθετε στον πυθμένα των βαρελών ενώ το νερό παραμένει ψηλά.

ΒΗΜΑ 6 : Αδειάζουμε το νερό από τις βαρέλες.

ΒΗΜΑ 7 : Συλλέγουμε τον πηλό από τις βαρέλες, ο οποίος είναι ρευστός (πυκνότητα γιαουρτιού), και τον μεταφέρουμε στην απλώστρα.


ΒΗΜΑ 8 : Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, αφήνουμε τον πηλό στην απλώστρα για περίπου 8-10 μέρες.

ΒΗΜΑ 9 : Μέσα στο διάστημα των προαναφερόμενων ημερών, αφού έχει χάσει κάποια σχετική υγρασία, χαράσσουμε τον πηλό σε κομμάτια. Η διαδικασία αυτή γίνεται, ώστε να οδηγήσουμε το σχίσιμο, που θα δημιουργηθεί λόγο συρρίκνωσης, εκεί που θέλουμε εμείς.


ΒΗΜΑ 10 : Συλλέγουμε τον πηλό, αφού έχει χάσει κάποια σχετική υγρασία και έρθει στην επιθυμητή πλαστικότητα, και τον αποθηκεύουμε σε νάιλον σακούλες.

ΒΗΜΑ 11 : Τέλος, τοποθετούμε τις σακούλες σε δροσερό και σκιερό μέρος για αρκετό χρονικό διάστημα. Λόγο της διαφορετικότητας των χωμάτων, κάποιους πηλούς μπορούμε να τους δουλέψουμε αμέσως, ενώ άλλους τους αφήνουμε ένα χρονικό διάστημα αποθηκευμένους.

*Βαρέλια= σιδερένια (βλέπε εικόνες)

*Βαρέλες= καουτσούκ (500 L, βλέπε εικόνες)

Απλώστρα = Είναι ένα ξύλινο πλαίσιο από νοβοπάν θαλάσσης, το οποίο είναι αδιαβροχοποιημένο με βερνίκι ξύλου. Οι διαστάσεις είναι 2,5 X 1 X 0,15 m. Η βάση αποτελείτε από ένα πυκνό δίχτυ σκίασης και από πάνω του ένα ακριλικό ύφασμα, ώστε να μην  έρχεται ο πηλός σε επαφή με το χώμα.

Μπορείτε να βρείτε, το παρόν άρθρο , και στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/stagkidis.giannis/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις