Καμίνια, Κεραμικοί Κλίβανοι

 
Καμίνι κατασκευασμένο με αρχαία τεχνική. Τα υλικά κατασκευής του είναι πηλός και άχυρο. Κατασκευασμένο από τον Σταγκίδη Γιάννη, POTTERY LAB by Stagkidisancient Greek ceramic oven
 Ένα μεγάλο και σημαντικό πεδίο γνώσεων στην πειραματική κεραμική είναι το πεδίο που αφορά τον κεραμικό κλίβανο. Ο Νεοέλληνας το αποκαλεί καμίνι.

Πληροφορίες για την κατασκευή τους και γενικότερα, έχουμε από αγγειογραφίες των κλασικών χρόνων που βρέθηκαν από αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Τεχνικά δεδομένα :
• Ο κεραμικός κλίβανος αποτελείται από τρείς χώρους
1. Από τον χώρο τοποθέτησης των αντικειμένων
2. Από τον χώρο καύσης
3. Από την Μπούκα, δηλαδή τον χώρο που τοποθετούμε και καίμε την καύσιμη ύλη.
• Η πόρτα χτιζόταν κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τον κλίβανο, την χαλούσαν μόλις τελείωνε η διαδικασία της όπτησης.
• Οι κεραμικοί κλίβανοι ήταν χτισμένοι από πηλό και άχυρο
• Τα μεγέθη των κλιβάνων διέφεραν ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των αντικειμένων που τοποθετούσαν οι τεχνίτες.
Στην μέχρι τώρα καριέρα μου είχα την τύχη να συνεργαστώ με αρκετούς αρχαιολόγους και να μελετήσω τα ευρήματα πολλών κεραμικών κλιβάνων, με σημαντικότερο εύρημα τον κλίβανο που βρέθηκε στην τοποθεσία Λουλουδιές (μεταξύ Κορινού και Πύδνας στην Πιερία), μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο συγκεκριμένος κλίβανος είχε 1,5 m διάμετρος και 70 cm ύψος (το μεγαλύτερο μέρος του βρέθηκε ακέραιο).
Με τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, άρχισα να πειραματίζομαι πάνω στην κατασκευή αρχαίων καμινιών. Κατασκευάζοντας μέχρι σήμερα πάνω από 15 καμίνια, είτε σε αρχαιολογικούς χώρους σαν εκθέματα, είτε σε ιδιωτικούς χώρους για χρήση.
Συγκεκριμένα :
• Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
• Στον Αρχαιολογικό χώρο Π. Πέλλας
• Στον Αρχαιολογικό χώρο Βεργίνας
• Στον Αρχαιολογικό χώρο Δίου
• Στο Κέντρο διάδοσης επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα κεραμικής τεχνολογίας
• Και σε αρκετούς ιδιωτικούς χώρους

Επίσης μου ζητήθηκε η κατασκευή Καμινιών σε επίπεδο ερευνών, όπως την επιστημονική έρευνα με τίτλο "Experimental investigation of ceramic technology and plant food cooking in Neolithic northern Greece" η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό STAR : Science & Technology of Archeological Research.

όπου μπορείτε να την βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο





ancient Greek ceramic ovenancient Greek ceramic oven

Διάφορες συμβουλές για ένα κεραμικό καμίνι αρχαίου τύπου!
- Στην προθέρμανση ανεβάζουμε την θερμοκρασία σιγά-σιγά μέχρι τους 500-600 βαθμούς Κελσίου
- Μετά την προθέρμανση δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς
- Στην προθέρμανση χρησιμοποιούμε Δρυς ως καύσιμη ύλη
- Στην συνέχεια αλλάζουμε την καύσιμη ύλη σε Οξιά ή Πεύκο
- Τέλος χρησιμοποιούμε καλάμια τα οποία κατά την καύση τους έχουν έντονη φλόγα και δεν αφήνουν υπολείμματα καύσιμης ύλης, δηλαδή κάρβουνο, το οποίο είναι σημαντικό κατά την τελική φάση της όπτησης.
Τα παραπάνω δεδομένα ήρθαν μετά από πολλά πειράματα και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.
Υπάρχουν πολλοί παράμετροι τους οποίους πρέπει να λάβουμε υπόψη για ένα επιτυχημένο ψήσιμο.
ancient Greek oven in progress

ancient Greek oven in progress

ancient Greek ceramic oven








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις