Επιστροφή στην Παράδοση και την Ποιότητα

 

traditional ceramic cooking pot

Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, η επιστήμη προτάσσει την τήρηση ενός πιο υγιεινού  τρόπου ζωής. Μέλημα πολλών, η επιστροφή στην παράδοση και την ποιότητα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής ξεκινάει από την διατροφή μας. Από το τι τρώμε, πότε το τρώμε, που παρασκευάζεται-μαγειρεύεται και αποθηκεύεται η τροφή μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια σειρά οδηγιών που αφορά τα κεραμικά, μεταλλικά αντικείμενα-σκευή που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Αυτή η οδηγία αποτυπώνεται και ελέγχεται  , στην χώρα μας, μέσω του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών (Κ.Τ.Π).

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών (Κ.Τ.Π) τα μεταλλικά σκεύη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατά την προετοιμασία, παρασκευή, μεταφορά, αποθήκευση και συσκευασία των τροφίμων πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συγκεκριμένα μέταλλα όπως :

·         Ανοξείδωτος Χάλυβας ( >12% χρώμιο)

·         Αλουμίνιο και κράματα Αλουμινίου

·         Κασσίτερος

·         Χαλκός

·         Ψευδάργυρος (μόνο για δοχεία απόσταξης οινοπνευματωδών και μέσα μετάγγισης υγρών)

Επίσης, ο Κ.Τ.Π περιέχει διατάξεις για μεταλλικά υλικά και σκεύη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και ποτά όσον αφορά την ανώτατη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα τους σε βλαβερές ουσίες όπως ο Μόλυβδος, το Κάδμιο και το Αρσενικό :

1.       Όταν τα τρόφιμα είναι ισχυρώς όξινα (ph <2)

2.       Όταν τα τρόφιμα συντηρούνται σε ξύδι, άλμη ή άλας

3.       Όταν έχουν υποστεί άλλες επεξεργασίες από τις προβλεπόμενες

Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα, την προέλευση, το υλικό κατασκευής, τις πιστοποιήσεις και τις προδιαγραφές του μαγειρικού μεταλλικού σκεύους που  πρόκειται να αγοράσουμε. Δεν είναι όλα τα μεταλλικά σκεύη ίδια, πολλά είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία μας.

Όσον αφορά τα κεραμικά σκεύη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα ο Κ.Τ.Π καθορίζει ως επιβλαβές ουσίες τον Μόλυβδο και το Κάδμιο, που προέρχονται από το υάλωμα και τον χρωματισμό τον κεραμικών σκευών αντίστοιχα.

Τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέχονται από τους κεραμίστες είναι :

·         Το υάλωμα ( εμφιάλωση ) των αντικειμένων

·         Τα χρώματα διακόσμησης στην επιφάνεια των αντικειμένων

·         Την πρώτη ύλη, δηλαδή τον πηλό

Γι’ αυτό και εμείς, στην επιχείρηση μας, λαμβάνουμε υπόψη όλες τις οδηγίες του Κ.Τ.Π :

ü  χρησιμοποιώντας κατάλληλο υάλωμα σε κεραμικά σκεύη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

ü  δεν χρησιμοποιούμε χρωστικές ουσίες (χρώμα) σε κεραμικά σκεύη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

ü  η πρώτη ύλη παρασκευάζεται από εμάς, για να έχουμε τον έλεγχο της σωστής μίξης των αργιλοχωμάτων ώστε να μπορούμε να παράγουμε ποιοτικό πηλό για τα αντικείμενα-σκεύη που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Επίσης, πειραματιζόμαστε πάνω σε τεχνικές-πρακτικές κατασκευής μαγειρικών σκευών, όπως γάστρες και τσουκάλια, προερχόμενες από την Νεολιθική Εποχή. Οι τότε τεχνίτες, κατασκεύαζαν τα σκεύη μαγειρικής τους χωρίς εμφιάλωση (υάλωμα), παρά μόνο χρησιμοποιώντας ένα επίχρισμα ιδικά επεξεργασμένου πηλού.

Η επιστροφή στην Παράδοση και στην Ποιότητα είναι η νέα τάση, για έναν πιο υγιεινό και ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

 

Σημείωση : Το παραπάνω άρθρο έχει γραφτεί από πληροφορίες που αντλήθηκαν από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών ο οποίος τέθηκε σε ισχύ 31/12/1987, όπως επίσης, από την εργασία «Κεραμικά & Μέταλλα σε επαφή με τρόφιμα: Η κατάσταση στην Ελλάδα» της κυρίας Δανάης Θεοφίλου , Προϊσταμένης του Τμήματος Μετάλλων και Ανόργανών Υλών στο Γενικό Χημείο του Κράτους.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις